Az amerikaiak nagyon szeretik a toplistákat, de a pénzt talán még annál is jobban, így aligha csoda, hogy szeretik az olyan toplistákat is, amik a pénz alapján állítanak fel rangsort a szereplők között. Például a világ legnagyobb vállalatai között. A Forbes magazinnál idén már kilencedik alkalommal futottak neki, hogy megszerkesszék a világ 2000 legnagyobb vállalatának listáját, amin - akárcsak a korábbi években - megint a bankok és az olajcégek sorsolták ki a legjobb helyeket maguk között.

Az árbevétel, nyereség, saját tőke és tőzsdei érték alapján rangsorolt cégek között a Samsung Electronics a 26. helyet szerezte meg 142 milliárd dolláros éves forgalommal és 11,5 milliárdos nyereséggel, hét helyet javítva tavalyi 33. pozícióján. Az első százba még egy koreai vállalat, a Hyundai Motor fért be, Korea legnagyobb autógyártójának tavalyi 70 millárd dolláros forgalma és 7 milliárdos nyeresége világszinten a 96. helyhez volt elég.

A két legnagyobb mellett még több mint 60 koerai cég szerepel a 2000-es listán, a Kia Motors péládul a 253., az LG Electronics a 697., a Korean Air a 1397., a Hankook pedig a 1695. lett. Innen nézve kicsit fura, de a koreai gazdaságot ismerve természetes, hogy a több mint 60 listára került vállalat között további legalább fél tucat cég van Hyundai, Samsung vagy éppen LG néven.

Az idei lista éllovasa az amerikai Exxon Mobil olajvállalat lett 433 milliárd dolláros tavalyi éves forgalommal és 41 milliárd dollár nyereséggel, míg a Samsung legnagyobb versenytársa, az Apple a tavalyi eredményén 25 helyet javítva a 22. lett, 128 milliárd dollár forgalommal és 33 milliárd dollár nyereséggel.