A Dél-Koreai Nemzetvédelmi Minisztérium bejelentette, hogy augusztustól tilos lesz az iPhone-ok használata két, a minisztériumhoz tartozó épületben. A szokatlan intézkedésre azért kerül sor, mert a zárt rendszerű iOS-t futtató telefonok nem kompatibilisek az olyan MDM (mobile device management) rendszerekkel, amelyek meg tudnák akadályozni, hogy távoli eléréssel hang és képfelvételeket készítsenek a felhasználásukkal.

Az MDM alkalmazások automatikusan letiltják az okostelefonok kameráját, hangrögzítőjét és internet elérését, ezzel téve lehetetlenné, hogy titkos információk kerüljenek ki a fontos hivatalokból. A minisztérium augusztustól az épületen kívül elhelyezett zárható rekeszeket biztosít majd munkatársainak az iPhone-ok munkaidő alatti tárolására, 2015-től pedig az összes honvédségi épületbe csak MDM-kompatibilis telefonnal lehet majd belépni.

A nagy szigort egy rögtönzött bemutatóval támasztották alá a minisztériumban, amelynek során az egyik munkatárs telefonját egy másik hivatalnok feltörte, és segítségével képeket és hangfelvételeket juttatott a saját számítógépére. Legkésőbb ekkor alighanem mindenki belátta, hogy egy ellenőrizhetetlen okostelefon tényleg veszélyes, különösen egy nemzetvédelmi kérdésekkel foglalkozó munkahelyen.

De vajon akkor a koreai honvédek augusztustól mind Nokia 1101-eskre lesznek ítélve? Nem éppen. Az iOS ugyanis inkább a kivétel, mint a szabály, más platformokra már léteznek jól működő MDM rendszerek. Azaz iPhone-t nem, de például Androidot futtató Samsung Galaxy telefonokat és tableteket továbbra is használhatnak majd a minisztériumban dolgozók.